Hoe ze dat slim aanpakken? Zo:
1. Thought leadership begint bij je kernwaarden
Echte leiders laten zien wie ze zijn, niet alleen wat ze doen. Dat zie je goed terug bij mensen zoals bij Marit van Egmond sindskort ex-CEO van Albert Heijn en Adriaan Mol (Mollie). Thema’s als duurzaamheid, innovatie en transformatie komen bij hen recht uit het hart. Ze gebruiken hun kernwaarden als kompas, niet als marketingtool.
Voorbeeld: Jeroen van Glabbeek CM.com 17K volgers.
Jeroen laat als leider en ‘LinkedIn top voice’ de transformatie zien van ClubMessage met sms-diensten voor het nachtleven, naar CM.com als snelgroeiende ai gedreven enterprise. Zo kan je met zijn ai-agent chatten over het jaarverslag. Super. Hij inspireert als tech leader hoe je een bedrijf leidt in verschillende groeifases en continue verbetert. Dat levert mooie onderscheidingen op zoals ‘Great Place to Work’.
Be yourself, everyone is already taken – Oscar Wilde
2. Authenticiteit is geen trend. Het is je strategie
De Ierse schrijver had dat goed gezien. Zo ook de ‘eindbas’ van Afas, Bas van der Veldt (28K volgers). LinkedIn is voor hem een podium om zijn ideeën en verfrissende mening te delen zoals met posts over vapen door kinderen. De content van de maatschappelijk betrokken leider is een mix van empathie, always learning en zijn openhartige communicatiestijl. Hij gebruikt storytelling om vertrouwen op te bouwen. Geen corporate verhaal, gewoon Bas.
3. LinkedIn = netwerken met invloed
LinkedIn is hét online netwerkevent en 24/7 geopend. Met 12 miljoen gebruikers in Nederland, (wereldwijd: 1,1 miljard) een niet te missen business tool. De betere topmanager op LinkedIn ziet het platform als een community met invloed. Niet: zenden. Wel: posten, commentaar geven en actief bijdragen aan gesprekken.
Dolf van den Brink CEO Heineken, 95K volgers publiceert regelmatig over de strategie en toont zijn persoonlijke betrokkenheid zoals bij de Dutch Grand Prix. Met zijn snelgroeiende following maakt hij deel uit van de 1% meest actieve gebruikers. Zijn content is een combinatie van zakelijke posts (publicatie van cijfers) en met een personal touch zoals bij Vrienden van Amstel Live. LinkedIn versterkt zijn autoriteit en klantloyaliteit door zijn inzichten, learnings en strategie.
4. Combineer persoonlijk & strategisch leiderschap
Door het delen van analyses, inzichten en voorspellingen, positioneren leiders zich als experts. Ze stimuleren interactie en gesprekken met hun netwerk. Leiders in tech tonen hun visie op technologische innovatie en strategische vooruitgang.
Manon van Beek (14K volgers) staat aan het hoofd van netbeheerder TenneT. Ze heeft complexe uitdagingen bij de energietransitie. Ze geeft op haar eigen manier dit actuele onderwerp een stem. Ze laat niet alleen het grotere plaatje zien maar ook de menselijke kant zoals gesprekken met de politiek en bezoek aan energiecentrales. Eén van de meest inspirerende leiders voor mij, omdat ze de missie van TenneT én zichzelf goed laat zien. Haar consistente posts raken belangrijke thema’s, en ze doet dat eerlijk en overtuigend. Ze begrijpt dat LinkedIn relevant is voor professionele zichtbaarheid en het overbrengen van je verhaal.
Mensen doen wat je doet, niet wat je zegt.
5. Groeien = het goede voorbeeld geven
Wil je dat je collega’s ambassadeurs worden? Laat dan zelf blijken hoe het moet. Motiveer je teams om de essentie van je merk actief te laten zien. Je cultuur is niet makkelijk te kopiëren dus bouw daar actief aan via LinkedIn.
Agnes Koops – Aukes (7K volgers)
doet dit als CEO van PwC Nederland heel nuchter. Agnes neemt je meer in haar ontwikkeling als leider. Ze laat zien dat leiderschap draait om luisteren, reflecteren en mensen de ruimte geven. Ze deelt haar visie op vertrouwen, transparantie en maatschappelijke relevantie, zonder zichzelf op de borst te kloppen. Als een van de weinigen vlogt ze wel eens, zoals over een boek wat haar inspireerde. Dit werkt: ze communiceert met rust, helderheid en inhoud. Ze laat zien dat je ook met rust en kalmte impact kan maken.
Met nietszeggende, corporate content mogen sommige CEO’s ophouden. Soms heb ik het gevoel een persbericht te lezen. Tip: dat werkt niet. Plaats geloofwaardige bijdragen in je eigen tone-of-voice en schrijf altijd in eerste persoon. Deel je mijlpalen, je geleerde lessen en laat de mens achter de functie zien. Zo trek je de beste partners en opdrachtgevers aan.
Als leider ben je het gezicht van de cultuur die je wilt zien
7 take aways om vandaag toe te passen:
– Schrijf je kernwaarden op, kort & krachtig en deel ze
– Vertel een verhaal, geen persbericht
– Laat een kijkje achter de schermen zien
– Deel ook waar je mee worstelt. Je kwetsbaarheid is je kracht
– Plaats foto’s of een korte video van je team of je cultuur
– Reageer op anderen en bouw aan relaties
– Post niet voor jezelf, wel voor je netwerk
Leiders creëren kansen. Ze wachten er niet op. De CEO’s in dit artikel hebben het begrepen. Ze kiezen voor zichtbaarheid, persoonlijkheid en relevantie. Geen eenmalig trucje, wel als bewuste gewoonte. Ze verbinden, inspireren en leiden. LinkedIn Leiderschap is geen functie, het is gedrag. En jij? Je kunt dit vandaag ook laten zien.