Toch een magazine toevoegen aan je contentstrategie? Deze twee experts overtuigen je graag

Elza Berends


Niet voor niets is elke social short zo ingericht dat je als kijker wel even moet blijven hangen. Zelfs op LinkedIn bepaalt deze dwelling time hoe vaak een post wordt geserveerd. Als mensen doorscrollen, deel het algoritme het stempel ‘saai’ uit. En krijgt je post amper zichtbaarheid in de timeline van je connecties.

Zoals bij elke trend is er ook een tegenbeweging. Naast de fastfood-content van social media zien we ook prachtige slowfood-formats opduiken. De podcast waarmee je even echt in een verhaal kunt duiken. Een documentaire waar je even voor gaat zitten. Maar ook het magazine, de ‘grand old lady’ van de content marketing, mogen we daaronder scharen. Want als er één medium is waarmee je even de onverdeelde aandacht kunt krijgen van de lezer, dan is het wel met een prachtig vormgegeven tijdschrift vol met pakkende verhalen.

En dus waren twee voorvechtsters van het magazine als middel in de content marketing mix te gast bij de Contentshow van het Genootschap van Contentstrategen. Het magazine als onderwerp van een podcast, hoe ‘slow’ wil je het hebben?

Holland Herald: bereikt het legendarische magazine de pensioenleeftijd?

Het is bijna zestig jaar geleden dat de eerste editie uitkwam van Holland Herald, het in-flight magazine van KLM. Het is nog altijd ongekend populair, met een oplage van 135.000 exemplaren. Sterker nog: dit bedrijfsmagazine verkoopt gewoon advertentieruimte.

Wat zit er achter dat succes? Sowieso is de KLM-reiziger natuurlijk de ideale magazinelezer. Wie een paar uurtjes doorbrengt in een vliegtuig is maar wat blij om even verstrooid te worden met reistips en -inspiratie.

Daphne Hoogenboom, head of content marketing bij KLM, vertelt in de podcast over de contenstrategie van KLM, de plek van het magazine daarin en de discussies die worden gevoerd over de toekomst van de Holland Herald. Want als alle vluchten straks zijn voorzien van wifi, is het dan nog wel logisch om een papieren magazine aan te bieden?

Het magazine als bindmiddel voor interne communicatie

Viona Nieuwenhuis maakt al iets meer dan 25 jaar magazines bij Sabel Communicatie. Met name voor interne communicatie, want als een magazine ergens goed voor werkt, dan is het wel om de binding onder collega’s te vergroten, aldus de hoofdredacteur.

Ze maakt ze magazines voor onder meer de NS, de Politie en verschillende ministeries. Haar missie: verhalen schrijven én opmaken met zo veel liefde dat ze van het papier af spatten. En dus gaat ze regelmatig met haar team langs bij opdrachtgevers om mooie verhalen op te halen. En, en passant, ook bruikbare feedback op de magazines.

Waar ze minder mee heeft: formats. Want een goed onderwerp moet je vooral op je eigen, creatieve manier uit kunnen werken, zo vindt ze. En dus moet je ook experimenteren met vormen: werk eens een interview uit zonder een enkele quote. Of beschrijf je eigen schrijfproces als een film. Meer liefde in het maakproces zorgt voor meer aandacht tijdens het lezen.

De Contentshow van het Genootschap van Contentstrategen is er deze zomer even tussenuit. In september zijn we weer terug. En we zoeken nog een fysieke locatie waar we de opnames kunnen houden, als het even kan met een borrel, zodat we weer eens kunnen proosten als contentstrategen onder elkaar. Stuur me vooral een berichtje als je het ziet zitten om een clubje van contentstrategen over de vloer te hebben!

Luister hier naar de podcast



bron

Lees ook deze artikelen

Ads - Before Footer